ТВЪРДЕНИЕ: Медии като Offnews, Novini.bg и Евроком за пореден път си

...
ТВЪРДЕНИЕ: Медии като Offnews, Novini.bg и Евроком за пореден път си
Коментари Харесай

FacktCheck: Освиркват ли евродепутатите Манфред Вебер заради Бойко Борисов?

ТВЪРДЕНИЕ:

 

„ Медии като Offnews, Novini.bg и Евроком за следващ път си разрешават да популяризират подправени вести за Бойко Борисов и ГЕРБ “, твърди обява в формалната Facebook страница на ГЕРБ:

.

По-рано същия ден партията разгласява скрийншотове на заглавия на изявления с печати “Fake News ” и “Fake ”. 

.
.

 

“Истина ли е или не ”, ни попита във Facebook нашият четец Стефан Лесиков. Ето какво сподели инспекцията на по въпроса какво тъкмо се е случило в Екологичен потенциал и основателни ли са изказванията на партия ГЕРБ по отношение на медийните изявления.

 

ПРОВЕРКА:

 

Поводът за посочените заглавия са реакции на евродепутати на изявление на Манфред Вебер – ръководителя на парламентарната група на Европейската национална партия (ЕНП). Той загатва Бойко Борисов в отговор на изявлението на зелената евродепутатка Ска Келер, по време на разискването на речта „ За положението на Съюза “ на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург.

 

Какво се случва в Европейския парламент

 

Изказването на Манфред Вебер може да видите в целокупност във видеозаписа на дебатите  в Екологичен потенциал (в линка се отваря съответно изявлението на Вебер, има опция за избор на български превод).

 

Манфред Вебер дава отговор на рецензиите на немската евродепутатка Ска Келер – съпредседател на парламентарната група на „ Зелените “/Европейски свободен алианс (ЕСА). „ Група, която твърди,че е част от демократичното болшинство, не би трябвало да си партнира с хора, които носят тениски с облика на Путин, нито с партии с фашистко лого “, споделя Келер във връзка ЕНП, „ нито в Италия, нито в Испания, нито в Екологичен потенциал – на никое място и в никакъв случай “.

 

„ Когато приказваме за „ проевропейци “ и „ непроевропейци “, не би трябвало да политизираме тези неща ”, обръща се Вебер към Ска Келер. Залата реагира на тези думи със смях.

 

След това Вебер на два пъти моли депутатите да го чуят и отвръща на Ска Келер с рецензии към радикалната левица в Испания, Италия и Франция. В този подтекст Вебер стартира да приказва за ареста на Бойко Борисов: „ Ще ви дам и различен образец. На последната Конференция на ръководителите имахме спор за България. Ще имаме спор за България “. При споменаването на дебата стартират ръкопляскания.

 

Дебатът по отношение на „ противозаконния арест на Бойко Борисов “ е плануван за няколко часа по-късно същия ден. Той е озаглавен „ Незаконно задържане на водача на опозицията в България (разискване по настоящи въпроси) “.

 

Вебер продължава: „ Двама самостоятелни съдии, скъпи приятели… (Ръкоплясканията последователно стихват.) Не, това в действителност е съществено. Двама самостоятелни съдии в България, самостоятелни съдии в България споделиха през лятото… (Чуват се крясъци против Вебер.) … че задържането на опозиционен водач в България е било нелегално. И аз просто желаех спор за обстановката с върховенството на закона в България… (Чуват се крясъци.) Но това бе отхвърлено от „ Зелените… Така че не политизирайте нещата. Когато приказваме за върховенството на закона… Това е нещо независимо… (Следват овации.) Става дума за нещо, което да бъде учредено на обстоятелства, а не да партийно-политическа ориентировка. “ (Аплодисментите не престават.)

 

Очевидно по време на изявлението някой или някои евродепутати са желали от председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола да отнеме думата на Манфред Вебер, тъй като откакто то завършва, тя споделя: „ Скъпи колеги… Скъпи сътрудници, за тези от вас, които разясняват времето, в случай че сте седели тук към този момент 4 часа, би трябвало да знаете, че никой не е бил спиран да приказва в тази зала. И в този момент няма да го спра. “

 

Какво написа в медийните изявления

 

Публикацията в „ Офнюз “ е озаглавена „ Екологичен потенциал заглуши с освирквания Вебер, до момента в който говореше за ареста на Бойко Борисов “. В текста това резюме е избегнато и става дума за „ депутати “: „ депутати от Европейския парламент освиркаха шумно водача на Европейската национална партия Манфред Вебер “. Самото изявление на Вебер и неговият подтекст са правилно предадени. Според текста „ от ЕНП поддържаха думите на Вебер с овации, само че огромна част от залата не утвърди изявлението му и освиркванията продължиха “. Няма по какъв начин обаче да се реши каква част от залата не е одобрила изявлението. Освирквания не се чуват, само че се чуват подвиквания, до момента в който Вебер приказва.

 

Публикацията на „ Новини.бг “ е озаглавена “Освиркаха Манфред Вебер в Европарламента поради Бойко Борисов ”. Освирквания във видеозаписа не се чуват, нито може да се удостовери, че отрицателните реакции са точно поради Бойко Борисов, чието споменаване е единствено част от аргументацията на Вебер. Междувременно заглавието е променено и сега е “Скандал в Екологичен потенциал по време на дебатите за ареста на Борисов ”. Но в изявления във Facebook се вижда първичното заглавие.

.

 

Самият текст на обявата се базира на „ Сега “ и разказва реакцията на евродепутатите по този начин: „ някои депутати реагираха с ропот и подвиквания “ – това е правилна картина на случилото се в залата.

 

ПРОВЕРЕНО:

 

За да се оценят реакциите на евродепутатите към изявлението на Манфред Вебер би трябвало да се регистрира подтекстът, в който е направено – директният спор с евродепутката от „ Зелените “ Ска Келер, отправените към ЕНП рецензии и споменаването на идния спор за ареста на Борисов като част от аргументацията на Вебер, че „ Зелените “ политизират въпроса с върховенството на закона. По време на изявлението му се чуват както смях и подвиквания, по този начин и овации. Така че не може да се каже, че депутатите са „ заглушили “ Вебер с освирквания, нито че реакциите им са свързани единствено със споменаването на Бойко Борисов, както внушават заглавията на медийните изявления. В същото време в текстовете на изявленията няма погрешни обстоятелства, които да дадат учредения за квалификациите, направени от Политическа партия ГЕРБ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР